چاپ کتاب در عصر چاپ تا عصر اطلاعات
از عصر چاپ کتاب تا عصر اطلاعات و ارتباطات
در تاریخ فرهنگی بشر، از ابتدا تاکنون و پس از اختراع خط، شاید هیچ رویدادی به اهمیت اختراع چاپ نباشد.
این اختراع را میتوان به ضربه ای
شبیه کرد که درب انبار نهانی را گشود و گنجینه های احتکار شده و پنهانی آن را در
اختیار و در دسترس همگان گذاشت. چاپ کتاب فرو ریختن دیوارهای انحصار دانش و شکستن درهای
زندان اطلاعات بود. به قول مارتین لوتر رهبر اصلاحگر کلیسای مسیحی، چاپ یا چاپ کتاب رهایی دوم
نوع بشر بود رهایی از جهل.
چاپ یا چاپ کتاب تا اندازه زیادی سرشت روندها و رویدادهای تاریخی را تغییر داد زیرا دانش و اطلاعی که تا آن زمان در ملکیت قشر محدودی از جامعه بود روی ثبت شد و در برابر دیدگان علاقه مندان قرار گرفت چاپ کتاب این امکان را فراهم آورد که اندیشه ها با سرعت و به سهولت به میان همۀ مردم برده شود. همین تأثیر زیر و زیرساز و ابعاد گسترده آن موجب شد که اصطلاح انقلاب دوم فرهنگی تاریخ بشر را برای اختراع چاپ به کار ببرند.
مشاوره رایگان چاپ کتاب : کافیست عدد 5 را به شماره 09190771835 ارسال تا کارشناسان بی درنگ جهت مشاوره چاپ کتاب با شما تماس حاصل نمایند.
برای بدست آوردن اطلاعات بیشتری میتوانید بر روی هر یک از لینک های زیر کلیک کنید و به صفحه مربوط وارد و دیتا مدنظر را دریافت کنید:
پایان سده های میانه و آغاز دوره جدید در تاریخ اروپا با تحولات سیاسی اقتصادی و فرهنگی تازه ای همزمان شد. ظهور طبقۀ متوسط شکوفا شدن اقتصاد و افزایش نسبی درآمد مردم در اروپا جماعتی را فعال و وارد صحنه جامعه کرد که پیش از آن در متن رویدادها و در صحنه تاریخ حضور نداشتند. مردم عادی به میدان آمدند و در اداره امور کشور با اشراف زادگان انحصار طلب و حلقه بسته نجبا و اعیان شریک شدند انحصار آموزش نیز شکسته شد و اعضای همه طبقات امکان خواندن و نوشتن یافتند شمار دانشگاه ها و دانشگاهیان بسیار شد و همه اینها بر چاپ کتاب و کتاب خوانی تأثیر گذاشت.
در اروپا تا حدود سدۀ پانزدهم دسترسی به کتاب بسیار دشوار و نسخه های خطی بسیار گران قیمت بود. در صومعه های مسیحی و دیگر مراکز آموزشی که باید داشتند و به کتاب مراجعه می کردند کتاب ها را در گنجه های مخصوص و دربسته و مقفّل نگاه می داشتند یا در عطف کتاب ها فلز کار می گذاشتند و آنها را با زنجیر به میزها می بستند. نوشته اند که هزینه کتاب آن قدر گران بود که یک جلد کتاب مقدس خطی یا کتاب ادعیه را که مورد حاجت مسیحیان بود، با یک ملک معاوضه میکردند طبقۀ متوسط تا حدود سدۀ پانزدهم م به سطحی نرسیده بود که بتواند مالک کتاب باشد.
اما سه واقعۀ فرهنگی یا ماهیتاً فرهنگی در اروپا روی داد و
سبب شد که طبقۀ متوسط به کتاب دسترسی پیدا کند. این سه عبارت بود از:
1.
نوشته شدن بعضی کتاب ها به زبانهای ملی و بومی بر اثر وقوع
جنبش های سیاسی، فکری، مذهبی؛
2.
فراوان شدن و در نتیجه ارزان شدن کاغذ، و پایین آمدن هزینه کتاب؛
3.
اختراع چاپ عرضه انواع کتاب چاپی به جامعه .
صدور فاکتور رایگان چاپ کتاب با تلگرام - ایتا - واتس اپ
خانم یگانه09190771853
ساعت غیراداری-تعطیلات :
آقای سروش09190771835
با اختراع و رواج چاپ کتاب در اروپا و نیز تولید جهانی کتاب با آهنگی که تا آن زمان در تصوّر بشر نمی گنجید، سده به سده افزایش یافت حدود ۱۵۰۰ شمار کتابهایی که در اروپا به چاپ رسیده بود تخمیناً به ۳۰ هزار عنوان می رسید، و این رقم یک قرن بد به 250 هزار عنوان بالغ شد، و سه قرن بعد در سده ۱۹ م از ۷ میلیون عنوان فراتر رفت. بنا به برآوردها و پیش بینی های محتاطانه در پایان سده بیستم به حدود ۲۵ میلیون عنوان رسیده است. این رقم یکی از مصداق های بارز انفجار اطلاعاتی است که با چاپ کتاب رخ داد، پدیده ای که اکنون می کوشند به کمک دستاوردهای الکترونیک نظام ها و تجهیزات رایانه ای و علوم و فنون اطلاع رسانی حرکت سیل آسا بارش تگرگ وار و فروغلتیدن بهمن گون آن را مهار کنند.
اختراع خط و چاپ ایجاد دو شیوه و دو نظام دگرگون ساز در انباشتن، انتقال و بازیافتن اطلاعات است اختراع خط سنت شفاهی را به سنت کتبی تغییر داد. بار سنگینی را از حافظه ذهنی بشر برداشت و اینها را آزاد ساخت تا به گونه بهتری در خدمت هدف های بهتر و خلاق تر به کار گرفته شوند با اختراع چاپ، سنت کتبی تقویت و بر دامنه ابعاد سرعت و امکانات آن افزوده شد و فرهنگ نوشتاری پدید آمد و قوام و استحکام یافت. چاپ و نشر کتاب که بهترین وسیله برای اشاعه فکر و اندیشه و احساس و مناسب ترین ابزار برای ارتقای فرهنگی، اعتلای علمی و تعالی فکری قرار گرفت به یکی از بنیادی ترین فعالیت ها و نهادهای جامعه تبدیل شد. به ویژه انتشار روزنامه ها مجله ها و سایر نشریه های ادواری و غیر ادواری خطوط اصلی رخسار ارتباطی جامعه را تغییر داد.
تاریخچه شروع چاپ کتاب و چاپ
از شروع به کار دستگاه چاپ در نیمۀ سدۀ ۱۵ م تا انتشار نخستین روزنامه در دنیای غرب حدود نیمۀ سدۀ ۱۷ م، بیش از دو سده نگذشت. از همین سده انتشار مجلات علمی و از سده پس از آن انتشار مجلات دیگر آغاز شد و کتاب (نشریه غیر ادواری) در کنار نشریات ادواری تا مدت های مدید مهمترین ابزار ارتباط فرهنگی بشر بود البته باید در نظر داشت که در میان نشریه های غیر ادواری هیچ ابزاری با کتاب برابری نمی کند چه از لحاظ پیشینه چه از نظر کاربرد و قدمت و چه از حیث دامنه و وسعت. با این حال همۀ این مواد با هم و در کنار هم میراث فرهنگی جوامع بشری را تشکیل می دادند و گذشته را به حال و حال را به آینده پیوند می دادند. بی دلیل نبود که در روزگار پیشین، هرگاه قومی می خواست عناد خود را نسبت به قومی به شدیدترین و سنگدلانه ترین وجه نشان دهد، آثار کتبی آن قوم را می سوزاند یا در آب می انداخت یا به آب میشست آثار کتبی - که از میان می رفت ارتباط فرهنگی افراد آن قوم در زمان حال سست، گسیخته و بی بنیاد می شد؛ پیوند کتبی با آینده می گسست و انتقال با مانع جدی روبه رو می گردید؛ گویی که از منسوج در هم بافته فرهنگی تارها را بکشند. اقوامی که سنت کتبی نداشتند یا سنت کتبی خود را از دست می دادند برای حفظ و بقای موجودیت خود و نگاه داشتن میراث های مشترک و جمعی ناگزیر دست به تلاش های دیگری می زدند تلاشهایی که چه بسا به هیچ روی نمیتوانست جای چند اثر مکتوب را بگیرد. تصور کنید که شاهنامه فردوسی برای مثال نسخه هایش در حمله مغول از بین رفته بود یا مثنوی مولانا و دیوان سعدی و حافظ مانند بسیاری از آثاری که در حمله ها و غارتها و آتش سوزی ها نابود شد خدای ناکرده به دست ما نرسیده بود. به راستی فرهنگ ایرانی بدون شاهنامه، بدون مثنوی و بدون شعرهای سعدی و حافظ یا بدون آثار رازی ، بوعلی ، بیرونی، خواجه نصیر ملاصدرا و بسیاری دیگر چگونه فرهنگی می بود؟ برای تجسم بهتر فاجعه فرهنگی، شاید بهتر باشد که جامعه فرهنگ ایرانی را مبنا و ملاک قرار ندهیم و جامعه ای را در نظر بگیریم که بنیاد فرهنگی و قومی آنان بر یک یا چند اثر ،نیست و شمار چنین جوامعی زیاد است به راستی اگر این آثار که به منزله ستون اصلی موجودیت و وحدت و هویت فرهنگی آنهاست از میان رفته بود چه اتفاقی می افتاد؟
برای بدست آوردن اطلاعات بیشتری میتوانید بر روی هر یک از لینک های زیر کلیک کنید و به صفحه مربوط وارد و دیتا مدنظر را دریافت کنید:
خانم یگانه09190771853
ساعت غیراداری-تعطیلات :
آقای سروش09190771835
رشد چاپ کتاب در گذر زمان
از سده ۱۹ م به این سو آهنگ انتشار
مطالب چاپی به سبب تحولاتی که در چندین عرصه رخ داد از جمله در فناوری های چاپ ونشر، نیاز اجتماعی، علم و فن و فرهنگ و جز آن، شتاب چشمگیری گرفت در سده ۲۰ م، به
ویژه پس از دو جنگ جهانی این آهنگ شتابان تر شد تا بدانجا که حجم و میزان مواد و
مطالب چاپ و منتشر شده به حدی رسید که برای نخستین بار از خطر جدی انفجار اطلاعاتی
سخن به میان آمد. از سوی دیگر تقریباً از اواخر سده ۱۹ م رسانه های دیگری به صحنه
ارتباطات آمدند که مستقیم و غیر مستقیم با چاپ و نشر در تأثیر و تأثر بودند و با
آنها ارتباط داشتند. این رسانه ها از پی هم و تقریباً به سرعت به میدان آمدند. از
اختراع دستگاه چاپ تا نخستین دستگاه فیلم برداری و نمایش فیلم سینمایی نزدیک به
۴۵۰ سال طول کشید؛ اما ،سینما، رادیو تلویزیون رایانه ویدئو و ماهواره پی در پی و
حدود ۱۰۰ سال دنیای ارتباطی را به کلی زیر و زبر کردند هر چه از گذشته به حال
نزدیک تر می شویم فاصله زمانی میان پیدایش و رواج رسانه ها، و نیز فاصله میان کشف
نظری و کاربرد عملی و عمومی آنها، کمتر و کمتر می شود. این سیر با آهنگی فزاینده
تر ادامه دارد دستاوردهای بیشتر بر شمار رسانه ها و انواع کاربردهای آنها می
افزاید رایانه نیز به سرعت و در همۀ شئون رواج می یابد و همه اینها بر چاپ و نشر
تأثیر می گذارد. چاپ و نشر اکنون با وضعیت کاملاً تازه ای روبه رو شده است به گونه
ای که تحول فناوری ها سرنوشت آن را بی وقفه تغییر می دهد.
آیا با منسوخ شدن چاپ، نشر هم از بین می رود؟
آیا رسانه های نورسیده با جاذبه ها و امکانات و سهولت هایشان جایی برای کتاب باقی می گذارند؟ آیا چاپ کاربرد گذشته خود را دارد؟ این پرسش ها و پرسش های دیگری از این دست ذهن بسیاری از مردم را چه از میان دانشمندان و متخصصان و صاحب نظران و چه از میان علاقه مندان و خوانندگان ساده و افراد غیر متخصص به خود مشغول داشته است روزنامه ها و رسانه های همگانی دیگر نیز به جنجال و غوغا در این عرصه دامن می زنند. جنجال ها و غوغاها اگرچه گاه می تواند هوشیاری انگیز و محرک حساسیت ها هم باشد، و به سهم خود به شناختن و دریافتن پدیده ها کمک کند اما گاه حاجب واقعیت می شود و ذهن را از رسیدن به حقیقت دور می کند.
کتاب و نشریه با خطر نابودی روبه
رو نیست و به نظر نمی رسد هیچ رسانه دیگری بتواند جای خاص و نقش خاصی را که کتاب
دارد بگیرد. آسانی استفاده از کتاب، محدود و مقید نبودن آن به زمان و مکان آزادی و
امکان انتخابی که خواننده نسبت به کتاب متن مندرجات و بخش های مختلف آن دارد دوام
و پایداری قابلیت حمل و نقل انس و الفت روحی که خوانندگان علاقه مند با روح و
محتوای کتاب و نیز با جسم و کالبد آن حس میک عوامل مؤثر و بسیار پایداری است که
مطمئناً تا آینده پیش بینی پذیر، کتاب و کاربرد آن را حفظ خواهد کرد آمارهای جهانی
هم : الکترونیک از تولید و مصرف کتاب کاسته نشده است اما مسلم آنکه رسانه ها و
فناوری های جهان ،امروز چاپ را به عرصه تازه ای کشانده است که با گذشته تفاوت دارد.
به ویژه آنجا که رابطه میان چاپ و نشر با اطلاع رسانی به میان می آید پیوندهای
دقیق بین چاپ و نشر و اطلاعات زیر ذره بین بررسی های تخصصی قرار میگیرد این ضرورت
احساس می شود که چاپ و نشر از دیدگاه دیگری بررسی شود، دیدگاهی که مطمئناً با
دیدگاه های گذشته متفاوت خواهد بود. ضرورت دارد که سامانه آموزشی و پژوهشی ما نسل
جدید را با مسائل تازه ای که در این زمینه پیش روست آشناتر کند ما به عصری پای
نهاده ایم که اطلاعات و انتقال آن معنای دیگری یافته است؛ نه تنها تغییر معنا که
دگرسانی در سرشت اطلاعات و دگرگونی در شیوه های اطلاع رسانی چاپ و نشر را به مدار
و سپهر دیگری کشانده است. چاپ و نشر هم اکنون دستخوش تحولاتی است که رهاوردهای
سامانه اطلاعاتی و ارتباطی، دم به دم بر شتاب آن می افزاید بر فرض که کاغذ از میان
برود یا دامنه کاربرد آن بسیار محدود شود البته مفهوم کتاب همچنان به قوت خود باقی
خواهد بود؛ گو اینکه تغییر ابزارهای نوشتن طی ،تاریخ مفهوم کتاب را از میان نبرد.
صدور فاکتور رایگان چاپ کتاب با تلگرام - ایتا - واتس اپ
خانم یگانه09190771853
ساعت غیراداری-تعطیلات :
آقای سروش09190771835
نکته مهم در این بحث این است که حدوداً در پنج قرن گذشته، یعنی پس از رواج فن چاپ کتاب در غرب و استفاده از این فن در نشر همواره نشر کتاب با چاپ یا مفهوم نشر با مفهوم چاپ در هم پیوسته بوده است به حدی که گاه چاپ را به معنای نشر به کار می برده اند؛ حتی اکنون هم در زبان فارسی چاپ و نشر به صورت مترادفی به کار میرود که گویی در تصور جامعه این دو هیچ گاه از شد، حال آنکه چنین نیست و پس از تحولات الکترونیک و فناوری های دیجیتال و پیدا شدن راه های متنوع تکثیر چاپ دیگر تنها محمل منحصر نشر نیست و نشر می تواند از انواع محملها برای تکثیر استفاده کند که یکی از آنها چاپ است. اکنون از دو مفهوم نشر چاپی و نشر غیر چاپی سخن به میان میآید. تحولات اطلاعاتی و ارتباطی شرایطی ایجاد کرده است که می توان اثر منتشر کرد، اما از چاپ استفاده نکرد. اگر نشر تا هر زمان دیگری از فناوری چاپ استفاده کند صرفه اقتصادی امکانات فنی و نظیر اینهاست نه به علت منحصر به فرد بودن نقش تکثیری چاپ در نشر.
برای بدست آوردن اطلاعات بیشتری میتوانید بر روی هر یک از لینک های زیر کلیک کنید و به صفحه مربوط وارد و دیتا مدنظر را دریافت کنید: