چاپ کتاب در انقلاب فرهنگی تا انقلاب اطلاعاتی
چاپ کتاب از نخستین انقلاب فرهنگی تا انقلاب اطلاعاتی و ارتباطی
نخستین انقلاب فرهنگی با اختراع خط آغاز شد خط یا نوشتن، که همانا استفاده از نشانه های نموداری برای توصیف منظم زبان گفتاری است، به نظر برخی از صاحب نظران، هوشمندانه ترین و مؤثرترین رویداد در سراسر تاریخ فرهنگی و یکی از بزرگ ترین دستاوردها در تاریخ تمدن است عصر پیش از تاریخ با اختراع خط پایان یافت آدمی از تاریکی آن دوره به عهد روشن تاریخی پای نهاد و نوشته هایی بر جای گذاشت و تصویر روشن یا روشن تری از خود و پیرامون خود به آیندگان ارائه داد.
خط، تدبیر و ابزاری است برای نگاه داشتن و انتقال هر گونه پیام با اطلاع در زمان حال و آینده نیاز بشر به برقراری ارتباط پیش از خط نیز به قوت خود باقی بود اما این نیاز را حافظه و ارتباط غیر نوشتاری برآورده می ساخت. در موارد بسیار وظيفة یادسپاری، یادداری، یادآوری و انتقال به دیگران و آیندگان به گروه خاصی از مردم سپرده می شد که حافظه های نیرومندی داشتند و در حفظ و نگهداری امین بودند؛ برای مثال در صدر اسلام و پیش از کتابت قرآن کریم، عده ای به نام «حفاظ» که از یاران و نزدیکان پیامبر اسلام (ص) بودند، سوره ها و آیات را به یاد می سپردند. ولی انتقال شفاهی محدودیت هایی دارد از جمله :
- بدون تماس حضوری ممکن نیست.
- نیازمند زمانی ست کهمتناسب انتقال باشد.
- محدودیت مکانی دارد.
- بسیاری از چیز ها مانند شکل، تصویر، نقشه، طرح و هر آنچه جنبه بصری و تصویری دارد از این طریق قابل انتقال نیست.
- میزان و حجم انتقال از این راه بسیار محدود است.
اما انتقال کتبی مشکلات انتقال شفاهی را ندارد، زیرا :
- به زمان محدود نیست.
- به مکان مقید نیست.
- محدودیت حجم و میزان ندارد.
- محدودیت یادگیری ندارد.
- محدودیت انتقال آن به مراتب کمتر از انتقال شفاهی است.
مشاوره رایگان چاپ کتاب : کافیست عدد 5 را به شماره 09190771835 ارسال تا کارشناسان بی درنگ جهت مشاوره چاپ کتاب با شما تماس حاصل نمایند.
صدور فاکتور رایگان چاپ کتاب با تلگرام - ایتا - واتس اپ
خانم یگانه09190771853
ساعت غیراداری-تعطیلات :
آقای سروش09190771835
از عصر خط تا عصر چاپ
خط، ابتکار و تدبیری بود برای غلبه بر این محدودیت ها و از میان برداشتن مانع های سر راه انتقال طی تاریخ و در جامعه های مختلف از مواد گوناگونی برای نوشتن استفاده شد، مانند سنگ چوب استخوان نی برگ و پوست درختان، پوست جانوران عاج فیل ،پارچه لوحه های گلی، صفحه های موم اندود و سرانجام کاغذ. کدام از اینها امکانات، کاربردها و محدودیت های خود را دارد، اما هیچ کدام نتوانست جای کاغذ این وسیله کارآمد و آسان را بگیرد و پس از انقلاب الکترونیک که در این سلسه مقالات به آن میپردازیم ، با اینکه ابزارهای کارآمدی در خدمت انتقال پیام و اطلاعات به کار گرفته شد، کاربرد کاغذ همچنان ادامه دارد و فعلاً نمی توان پیش بینی کرد که تا چه زمانی در آینده ادامه خواهد یافت و چه وسیله ای ممکن است جای آن را بگیرد.
نخستین پیشینه های خط از راه کاوش های باستان شناسی در بین النهرین و مصر به دست آمده است. قدمت این پیشینه ها به هزاره چهارم ق می رسد. بر پایه اطلاعات باستان شناسی که تا این زمان داریم سومریان نخستین قومی بودند که از خط در زمینه های مختلف تمدن خود سود بردند و پیشینه بسیاری از فعالیت ها، از جمله معاملات و معاهدات بازرگانی خود را بر لوحه های گلی ثبت کردند. بابلیان، آشوریان و هیتیان که پس از سومریان بر صحنه تمدن ظاهر شدند نیز روی لوحه های گلی می نوشتند و آنها را با گرمای خورشید یا حرارت تنور می پختند سخت می کردند و به آنها عمر طولانی تر می بخشیدند. مصریان پاپیروس را اختراع و روى طومارهای پاپیروس نوشتند نوشته های مصریان باستان به کتاب های امروزین بیشتر شباهت دارد تا به لوحه های گلین همسایگان همروزگارشان چینیان باستان نخست روی باریکه های چوب و خیزران می نوشتند اما بعدها کاغذ را اختراع کردند و روی آن نوشتند ،یونانیان طومارهای پاپیروس را از مصریان اقتباس و رومیان شیوه و مادۀ نوشتن را از یونانیان اخذ و بعدها نیز خود از مادۀ دیگری استفاده کردند. ایرانیان باستان بر کتیبه های سنگی و لوحه های گلین می نوشتند در عصر ساسانیان استفاده از اوراق کاغذ، تقریباً به شکل امروزی آغاز شد.
برای بدست آوردن اطلاعات بیشتری میتوانید بر روی هر یک از لینک های زیر کلیک کنید و به صفحه مربوط وارد و دیتا مدنظر را دریافت کنید:
در عصر تمدن اسلامی نوشتن استفاده از
کاغذ و تدوین کتاب به اندازه ای وسعت گرفت که در تاریخ تمدن و فرهنگ بشر بی سابقه
بود. بعضی از کتاب هایی که در این تمدن نوشته شده است با کتاب های امروزین تفاوت
چندانی ندارد و حتی برخی از آنها از نظر نفاست و ظرافت هنری بیمانند است در سده های
میانه و تا عصر چاپ در اروپا حتی تا مدتهای مدید پس از این عصر نوشتن بر پوست و
کاغذ در آن قاره تداول داشت.
با رشد و پیشرفت فرهنگ و تمدن , کتاب به شکل امروزی به تدریج پدید آمد و به بهترین رسانه برای مجموعه های کامل و جامع اطلاعات در هر حوزه ای تبدیل شد ، چاپ کتاب ابزار مؤثری برای انتقال فکر ، فرهنگ، دانش و دستاورد میراث های گذشتگان برای سپردن به آیندگان قرار گرفت ،کتاب محمل نشر اندیشه شد، اما با این وصف امکان تکثیر و اشاعه آن محدود بود کتاب را باید کاتبان و نساخان می نوشتند و چون هر روز بیش از چند صفحه نمی شد، نوشت و نور شمع و چراغ در شب برای نوشتن کافی نبود، هفته ها و گاه ماه ها طول می کشید تا از کتابی نسخه ای یا نسخه های دیگری تهیه می.کردند چاپ کتاب بسیار محدود وقت گیر و گران بود و همین محدودیت ها مانع از آن می شد که همه افراد جامعه به کتاب داشته باشند، شاهان ،امیران، اشراف و صاحبان قدرت و ثروت می توانستند کتاب بخرند و در تملک خود نگاه دارند؛ و البته به عنوان مایملکی گرانبها، نفیس و گاه حتی منحصر به فرد در حقیقت دستیابی به کتاب و استفاده از آن یا به عبارت دیگر، بهره مندی از دانش و اطلاع با پایگاه فرد در سلسله مراتب اجتماعی معمولاً ارتباط مستقیم داشت و از این رو کتاب فقط در اختیار شماری اندک قرار می.گرفت. اگر در جامعه ای نهادهایی نبود که دسترسی همه افراد یا بخش هایی از جامعه را به کتاب میسر سازد، اگر نظام اجتماعی از طبقات نفوذناپذیر تشکیل می شد اگر کتاب در سنت جامعه جایگاهی والا ،نداشت و سرانجام اگر امکانات محدود بود نه تنها فرهنگ عمومی روی به تنزل می نهاد، چه بسا که اشتیاق های فردی برای فراگیری به هیچ جایی نمی رسید تحول بنیادی و زیر و زبرساز در تاریخ فرهنگی بشر زمانی روی داد که دانش و اطلاعات از انحصار عده ای اندک خارج شد و در اختیار همۀ افراد جامعه و سراسر جامعه بشریت قرار گرفت.
انتشارات ترجمان نگار سعی دارد با تولید محتوایی درست دیتا درستی از چاپ کتاب و مفاهیم چاپ کتاب در اختیار شما کاربران قرار دهد تا سهم مهم در فرهنگ وزین کتاب و کتاب خوانی در کشور عزیزمان ایران داشته باشد. شما میتوانید برای چاپ کتاب خود با هزینه چاپ کتاب مقرون بصرفه و با اخذ مجوز چاپ رایگان با ما در ارتباط باشید.
صدور فاکتور رایگان چاپ کتاب با تلگرام - ایتا - واتس اپ
خانم یگانه09190771853
ساعت غیراداری-تعطیلات :
آقای سروش09190771835